ioann pisze:Nie rozumiem tego, że będąc katolikiem jest poza Kościołem.
Będąc wyznania rzymskokatolickiego jest się poza Kościołem ortodoksyjnym, zwanym też czasem Cerkwią prawosławną, Kościołem prawosławnym itd.

Moderatorzy: Nektariusz, KłopotliwaOwieczka, Lukasz
ioann pisze:Nie rozumiem tego, że będąc katolikiem jest poza Kościołem.
Hiob pisze:A na poważnie, to oczywiście, że można, bo wyznajemy tę samą wiarę> Po prostu w teologii pewne kwestie Cerkiew prawsławna i Kościół katolicki poruszją z różnych perspektyw, za pomocą innych metod, ale sens jest ten sam.
Hiob pisze:Nie ważne, czy jest się w Cerkwi prawosławnej, czy ortodoksyjnej czy w Kościele katolickim, prawosławnym, itd... Ważne, żeby być w Kościele Chrystusowym!
Hiob pisze:Poza tym, Cerkiew uznaje ważność Sakramentów sprawowanych w Kosciele katolickim oraz obecność Ducha Świętego.
Hiob pisze:Nie zamierzam kontynuować tej dyskuji, bo wiem, że choćbyś udowodnił, że białe jest białe a czarne jest czarne, to jak ktoś nie chce ci zaufać, to nie zaufa.
Hiob pisze:Siła chrzescijaństwa jest nie w sile argumentacji a w miłości
honczez pisze:Ogólnie przyjęte jest, że chrzestni z wymienionego wyżej powodu wychowania w wierze powinni być tego samego wyznania co dziecko, ale dopuszcza się, że jedno z chrzestnych może być innego wyzniania.
Hiob pisze:Ciekawe którzy Ojcowie Cerkwi rozróżniali Kościół katolicki i Cerkiew prawosławną...
Nie mówię, że Kościół prawosławny nie jest Kosciołem Chrystusa, bo nim jest ale nie można powiedzieć, że Kościół katolicki nim nie jest. Kościół katolicki to też część Kościoła Chrystusowego.
Dogmat o niepokalanym poczęciu: (...) ogłaszamy, orzekamy i określamy, że nauka, która utrzymuje, iż Najświętsza Maryja Panna od pierwszej chwili swego poczęcia – mocą szczególnej łaski i przywileju wszechmogącego Boga, mocą przewidzianych zasług Jezusa Chrystusa, Zbawiciela rodzaju ludzkiego – została zachowana jako nietknięta od wszelkiej zmazy grzechu pierworodnego, jest prawdą przez Boga objawioną, i dlatego wszyscy wierni powinni w nią wytrwale i bez wahania wierzyć. To jest prawosławna nauka, bo zgodnie z prawosławną nauką żaden człowiek nie jest dotknięty zmazą grzechu pierworodnego a jedynie jego konsekwencjami - każdy człowiek, oprócz Chrystusa, jest grzeszny i śmiertelny.
A to, że KK ujął tę prawdę wiary w formę dogmatu, niewiele zmienia.
Wróć do „Dyskusje ogólnochrześcijańskie”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość